Sportem ku zdraví

Pavel Kopřiva

4. října 2011 → 30. října 2011

Sportovci handicapu

Narodili se již s různými typy fyzických a mentálních handicapů a proto sami sebe nevnímají jako odlišné. Život s handicapem je pro ně normou a přirozeně dělají rádi vše jako jejich vrstevníci. Samozřejmě také milují sport. Aby dosáhli jinak nemyslitelného, navštěvují sportovní kluby jako je i SK Kociánka v Brně.

Soubor. zachycuje každodenní dění v životě klubu a sportovních klání, kterých se členové účastní. Fotografie, které vynikaly od března 2010, se soustředí na pohled do nitra těchto lidí a pokouší se překročit hranici stereotypního zobrazování světa handicapovaných.

Radek je spastik – částečně nekontroluje svalové kontrakce ve svých končetinách. Pohybovat se může jen za pomoci elektrického vozíku, které ovládá pomocí brady. To mu ale nezabránilo, aby se stal velmi úspěšným hráčem boccii, hry příbuzné pétanque vytvořené pro spastiky, a reprezentoval svou zemi na Paralympijských hrách a jiných mezinárodních soutěžích. Jan je úspěšným atletem přestože trpěl vážnou skoliózou od raného věku. Petříkovi je sedm let a zatím tedy neví, kterému sportu by se chtěl věnovat naplno. Navzdory dětské obrně, která mu znemožňuje chůzi bez berlí nebo vozíku, má díky velkému odhodlání dobrý předpoklad stát se respektovaným sportovním plavcem nebo kuželkářem.

Klub má dnes přes 700 členů, kde každý jednotlivec ztělesňuje příběh o vztahu mezi sportem a handicapem, ať jde o sportovce s paralympijskými ambicemi nebo o přirozenou potřebu vyzkoušet své možnosti a strávit příjemný čas s přáteli. Většina z nich prošla rukama Martina a Simony, dříve úspěšných handicapovaných atletů, kteří své následovníky dnes trénují a podílejí se na vedení klubu.

Autor:

Pavel Kopřiva

Věnuje se převážně sociálnímu a subjektivnímu dokumentu. Vystudoval sociologii a žurnalistiku na Fakultě sociálních studií MU v Brně a v letech 2009 – 10 navštěvoval Fotoškolu Brno pod vedením Evžena Sobka. Narozen 1977 v Brně.

Vernisaz.jpg

Flickr tagspoleknet:vystava=6fa